Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 mají školní jídelny povinnost vyznačovat na jídelním lístku informace o alergenech v souladu s platnou legislativou

  • EU 2000/13 do 13.12.2014, pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8 odstavec 10

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:

1 – obiloviny obsahující lepek
2 – korýši a výrobky z nich
3 – vejce a výrobky z nich
4 – ryby a výrobky z nich
5 – jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6 – sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 – mléko a výrobky z něj
8 – suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
9 – celer a výrobky z nich
10 – hořčice a výrobky z ní
11 – sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 – oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
13 – vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 – měkkýši a výrobky z nich

Značení alergenů u nebalených potravin ( mezi  které patří i pokrmy) musí být na viditelném místě, tj. číslováním na jídelním lístku a zobrazením seznamu alergenů s odpovídajícím číslem.

Školní jídelna je povinna označit alergenní složkou vyrobený pokrm, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze informační funkci, tak jako každý výrobce potravin.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některé alergeny.